Ιστορία


Ο Πανελευσινιακός Αθλητικός Όμιλος είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή της Ελευσίνας, στην Αττική. Επίσημο έτος ίδρυσης του συλλόγου είναι το 1931 και ως επίσημα χρώματα φέρει το μπλε και το λευκό.

Διατηρεί ενεργά τμήματα ποδοσφαίρου ανδρών και γυναικών. Στο παρελθόν διατηρούσε τμήμα καλαθοσφαίρισης, το οποίο σήμερα αποτελεί νομικά ανεξάρτητο σύλλογο με την επωνυμία «Πανελευσινιακός Α.Ο.Κ.» και τμήμα κλασσικού αθλητισμού.

 

Ο «Πανελευσινιακός Αθλητικός Όμιλος» ιδρύθηκε στις αρχές του Μαΐου του 1931, έπειτα από τη συγχώνευση των ποδοσφαιρικών και αθλητικών συλλόγων «Ποδοσφαιρική Ένωση Ελευσίνας» και «Κελεός Ελευσίνας». Η ίδρυση του συλλόγου οφείλεται σε εξέχοντα πρόσωπα της Ελευσίνας και ένας εκ των ιδρυτών του ήταν ο Γεώργιος Παύλου (1899-1965), ο οποίος χρημάτισε πρώτος πρόεδρος του συλλόγου και ήταν μηχανικός του Υπουργείου Συγκοινωνίας, επιφανής αθλητικός παράγοντας της εποχής (Σ.Ε.Γ.Α.Σ., Ε.Π.Ο.) και μετέπειτα δήμαρχος Ελευσίνας.

Με την ίδρυσή του, ο Πανελευσινιακός Αθλητικός Όμιλος καλλιέργησε το ποδόσφαιρο, διατηρώντας μόνο τμήμα ποδοσφαίρου. Το καταστατικό του προέβλεπε την ίδρυση κάθε είδους αθλητικού τμήματος και σε σύντομο χρονικό διάστημα ίδρυσε 2 ακόμα αθλητικά τμήμα, το τμήμα κλασσικού αθλητισμού, το οποίο τον Ιούνιο του 1932 αναγνωρίστηκε επίσημα από τον Σ.Ε.Γ.Α.Σ. και το τμήμα βόλεϊ, καλλιεργώντας έκτοτε και τα αθλήματα του στίβου και του βόλεϊ.

Η σύσταση του ποδοσφαιρικού τμήματος του Πανελευσινιακού Αθλητικού Ομίλου έλαβε χώρα το 1931, μαζί με την ίδρυση του συλλόγου. Αρχικά αποτέλεσε ανεπίσημο σωματείο, δίνοντας πλήθος φιλικών αγώνων με άλλες ανεπίσημες αλλά και επίσημες ομάδες των Αθηνών και του Πειραιά κατά κύριο λόγο. Το 1938 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. με αριθμό μητρώου 108 και εντάχθηκε στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Πειραιά, ξεκινώντας την επίσημη αγωνιστική του πορεία από το πρωτάθλημα της Γ΄ Κατηγορίας τη σεζόν 1938-39.

Κορυφαίες στιγμές στην ιστορία του συλλόγου αποτελούν οι συμετοχές του στην Α' Εθνική Κατηγορία κατά τις αγωνιστικές περιόδους 1961-62, 1967-68 και 1998-99, όπου και τις τρεις υποβιβάστηκε έχοντας καταταχθεί στη 15η θέση τις δύο πρώτες χρονιές και στην 16η θέση κατά την πιο πρόσφατη. Την αγωνιστική περίοδο 1970-71 ισοβάθμησε με τον Α.Ο. Τρίκαλα στην 1η θέση του 2ου ομίλου της Β΄ Εθνικής, όπου έχασε την πολυπόθητη επάνοδο στην Α΄ Εθνική έπειτα από ήττα με 1-0 στον μεταξύ τους αγώνα μπαράζ στην Λαμία. Η αρχή της νέας χιλιετίας βρήκε την ομάδα στη Β' Εθνική με πολλά οικονομικά προβλήματα. Έτσι, τη σεζόν 2000-01 τερμάτισε 16ος και τελευταίος και υποβιβάστηκε στη Γ' Εθνική. Αν και κατέλαβε την 11η θέση στο επόμενο πρωτάθλημα, μακριά από τη ζώνη του υποβιβασμού, τα προβλήματα αποδείχθηκαν αξεπέραστα και ο Πανελευσινιακός αναγκάστηκε να παίξει στο Περιφερειακό Πρωτάθλημα την περίοδο 2002-03, ξεκινώντας μια περίοδο 13 ετών μακριά από τις επαγγελματικές κατηγορίες.

Μοιραία ο Πανελευσινιακός βίωσε τον υποβιβασμό και στο πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας της Ε.Π.Σ. Δυτικής Αττικής, όπου αγωνίστηκε τις χρονιές 2003-04, 2007-08, 2008-09 και 2011-12. Τη σεζόν 2012-13 τερμάτισε στην 3η θέση του 7ου ομίλου της Δ΄ Εθνικής, ωστόσο κέρδισε τη συμμετοχή του στο νέο και ερασιτεχνικό πλέον πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, όπου τη σεζόν 2013-14 διεκδίκησε την άνοδο χωρίς επιτυχία. Ταυτόχρονα έφτασε στον τελικό του παρθενικού Κυπέλλου Γ΄ Εθνικής, όπου και έχασε δύσκολα με 2-1 από τη Λάρισα. Την επόμενη χρονιά (2014-15) κατέκτησε το πρωτάθλημα του 3ου ομίλου και κέρδισε την επάνοδο στην Β΄ Εθνική κατηγορία.

Στην Β΄ Εθνική αγωνίστηκε για 2 χρονιές, όποτε και τη σεζόν 2016-17 υποβιβάστηκε στην Γ΄ Εθνική. Ωστόσο όμως, μη δηλώνοντας συμμετοχή στο πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής λόγω αδυναμίας, υποβιβάστηκε απευθείας στο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ. Δυτικής Αττικής. Τη σεζόν 2017-18 τερμάτισε στην 9η θέση και τη σεζόν 2018-19 στην 2η θέση του πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Ε.Π.Σ. Δυτικής Αττικής.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου